Find den rette kernetemperatur

Kategorier Fjerkræ, Kød, Stegning

Den letteste måde at lave et godt og lækkert stykke kød på er at stege det til den rette kernetemperatur, men hvis du ikke ved hvad den er kan det let blive svært.
Derfor har jeg samlet denne liste, hvor du kan se hvilken temperatur du skal ramme.

Oksekød:

Rosa: 55-60 grader
Medium: 60-65 grader
Gennemstegt: 65-68 grader

Fjerkræ:

Skal altid gennemsteges

Kalv:

Rosa: 58-60 grader
Medium: 60-65 grader
Gennemstegt: 65-68 grader

Svinekød:

Rose: Skal altid være mindst medium
Medium: 65 grader
Gennemstegt: 70 grader

Lam:

Rose: 58-60 grader
Medium: 70 grader
Gennemstegt: 75 grader

Vildtkød:

Rose: 60-62 grader
Medium: 65-70 grader
Gennemstegt: 71-75 grader

Find det rette termometer
En stor del af det at ramme den rette kernetemperatur er at have et pålideligt termometer. Læs derfor et par anmeldelser af det termometer du har tænkt dig at købe inden du køber det, da du skal kunne stole på aflæsningerne.
Termometeret skal altid sættes i det tykkeste sted på kødet, og det kan derfor være svært at aflæse i stegen hvis det ikke er trådløst sådan at du kan aflæse det udenfor ovnen. Ellers skal du løbende åbne ovnen/grillen hvilket vil gøre at dit kød ikke bliver tilberedt på den måde du ønsker.

Lad ikke kødet hvile
Næsten alle opskrifter på stege foreskriver at kødet skal hvile i længere tid efter stegning, ofte 15 til 20 minutter. I forsøg fra Slagteriernes Forskningsinstitut viser det sig dog at der ikke er nogen nævneværdig forskel er på en steg der hviler 20 minutter og en der ikke hviler. Den der hviler har en mere ensfarvet farve da den har stegt længere og saften har trukket lidt ud, hvor den der ikke hviler til gengæld har mere saft i sig når den er udskåret.
Hvorfor så ikke lade den hvile? Jo årsagen er at temperaturen stiger 3-5 grader på en steg der ligger og hviler efter stegning og det vil ofte betyde at den bliver for meget.
Lader du stegen hvile skal du altså tage den ud 3-5 grader før, lader du den ikke hvile skal den ud 1-2 grader før alt efter hvor hurtigt du skærer den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *