4 kokketips til perfekt stegning af fisk

Kategorier Fisk, Krydderier, Stegning

Danskerne har altid været gode til at overstege deres fisk, men med disse 8 tips fra en kok vil du selv kunne lave fisk der smager som på restauranter.
Selvom 82% af danskerne siger at de kan lide fisk, er der 6 ud af 10 der ikke får det hver uge, det er i supermarkedet, men det er simpelthen lettere at lave en omgang pasta og kødsovs når man kommer hjem efter en lang dag på arbejde.
Samtidig er mange af os ikke vokset op med at få fisk i den ugentlige menu, det har kun været når der var inviteret gæster. Det betyder at vi ikke føler at det er let at lave mad når der står fisk på menuen, men et par frikadeller kan vi alle lave.

Tip 1 – Oversteg ikke fisken
Du har sikkert hørt det før, men det største problem med tilberedningen af fisk er at giver det for meget på panden eller i ovnen. Fisken bliver tør, grynet og smager meget mere af fisk hvis den får for meget. Når man kan stå og kigge på en bøf der tager 10 minutter at lave, for at få den af på det helt rigtige tidspunkt, så kan man også det samme med fisken.
Hvis du giver laks for meget bliver fiskeolien i fisken varm og begynder at blive harsk på samme måde som olier på panden der kan blive for varme. Ved fisken udløser det en kraftig smag af fisk som ikke er meningen og som kan skræmme mange fra at spise fisk. Samme oplevelse får du med det hvide æggehvidestof der kommer ud af fisken når den steger for længe.

Løsningen er simpel, fisken skal ikke steges så længe. Er tykkelsen ikke ens i begge ender vil noget af kødet blive overtilberedt, hvilket er årsagen til at du på restauranter ofte vil få firkantede stykker fisk og se køkkenet smide de sidste mindre udskæringer ud hvor de ikke kan lave et stykke der bliver stegt ens.

Ved laksen skal den ud af ovnen når den er gennemvarm i midten, men stadig rødlig og blank. Får den for meget bliver den lyserød og grynet.

Som tommelfingerregel skal et tykt stykke fisk på panden have 2-3 minutter på hver side ved mellem varme og et tyndt stykke under 1 minut på hver side ved høj varme.

Et lækkert stykke fisk skal sammenlignes lidt med en lækker bøf, den skal være gennemvarm, men ikke gennemstegt i midten, medium rare eller medium er bedst.

Tip 2 – Langtidsstegning ved lav temperatur
Du kender måske til Sous Vide hvor kødet tilberedes i mange timer i varmt vand, det giver noget fantastisk mørt kød og er let at styre da temperaturen er lav og processen derfor også går langsomt.

Når du lynsteger noget ved høj varme på panden betyder 10 sekunder måske meget, men er temperaturen kun 50 grader skal der måske 15 minutter til for den store ændring.

Det er også årsagen til at mange professionelle kokke bruger specielle ovne der kan gå helt ned til 48 grader til at tilberede fisk, for på den måde let at kunne styre processen, og selvom din ovn ikke kan gå lige så langt ned kan du stadig bruge tricket.

Mange danskere laver laks i ovnen, vi giver her opskriften på hvordan du laver den perfekt ved lav varme. Tag en fin laksefillet fra supermarkedet, krydr den med salt/peber og læg den i en bradepande med bagepapir under. Sæt den derefter i en forvarmet ovn på 120grader varmluft i 20-25 minutter alt efter størrelsen. Tag den ud og lad den trække i 5 minutter inden servering.

Den lave temperatur betyder at det ikke er sekunder der gør forskellen fra perfekt til spoleret, men minutter og det er derfor langt lettere for dig at styre.

Tip 3 – Husk at salte fisken
Selvom de fleste af de fisk vi finder i supermarkedet har levet alle deres dage i saltvand er der ikke den store koncentration af salt i kødet. De fleste husker det når de får en paneret fiskefilet, men prøv også næste gang du skal lave fisk at give den et ekstra skud salt og glem ikke peberet.

Tip 4 – Fiske krydderier smager af mere
Når der skal laves persillesovs vælger næsten alle danskere den friske persille fra grøntsagsafdelingen frem for det frosne fra fryseren, men vi er rigtigt dårlige til at købe de friske krydderurter.
Her er et par tips til hvordan du let kan krydre en lækker fisk og få lidt ekstra pynt til anretningen.

– Klip en kvist af rosemarinen eller timian og smid den på panden når du steger din torsk

– Smid et fed knust hvidløg og en skive citron på panden med fisken og brug det bagefter til anretning.

– Hakket persille, rosemarin, timian, hvidløg og revet citron i en salt/peber blanding, dyp fisken i olie og krydderiblandingen inden stegning.

Du kommer altså langt med de almindelige krydderurter persille, rosemarin og timian der er at finde i alle supermarkeder og det skader ikke at eksperimentere med dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *